středa, 15. 05. 2024
Luděk Mádl ve svém Je to kulatý: Etická komise si znovu pozve Nezmara. Hrozí odpočet, situaci by mohla vyřešit i spolupráce Berbra

Luděk Mádl ve svém Je to kulatý: Etická komise si znovu pozve Nezmara. Hrozí odpočet, situaci by mohla vyřešit i spolupráce Berbra

Před několika dny mnohým fanouškům pražské Slavie zatrnulo. Etická komise FAČR totiž oznámila, že zahájila disciplinární řízení jak s klubem, tak s bývalým sportovním ředitelem Janem Nezmarem. Bližší informace nám ve svém tradičním sloupku "Je to kulatý" nabízí Luděk Mádl.


  • autor: Tomas Dvorak
  • , vydáno: 26. 04. 2024
  • , téma: Fotbal
  • , zdroj fotky: SK Slavia Praha

Už na konci roku 2021 se začaly objevovat zprávy, ve kterých byla naznačena znepokojující konverzace mezi tehdejším sportovním ředitelem Slavie Janem Nezmarem a dvojicí Roman Berbr - Roman Rogoz, která nyní čeká na vynesení úvodního verdiktu prvoinstančního soudu v Plzni.

Vše se týká možnosti ovlivnění duelu pražské Slavie proti Sigmě Olomouc hraném dne 27. dubna 2019 a následném "vymáhání" jednoho milionu (dle článku Luďka Mádla by mohlo jít o milion eur) Romanem Berbrem, který dle zveřejněných odposlechů kontaktoval Jana Nezmara.

Právě Nezmar hraje v obou případech značnou roli. Na rodáka z Opavy ale Etická komise FAČR dlouho nemohla. Po svém odchodu ze Slavie v létě roku 2020 ukončil své členství ve Fotbalové asociaci a ta nad ním ztratila jakoukoliv pravomoc.

Podle náhledu Etické komise totiž byla kauza neprojednávatelná bez účasti Nezmara. Ten se přesto odhodlal Etické komisi z dobré vůle objasnit, jak měla celá situace proběhnout. To se psal začátek roku 2022.

Standardní vyšetřování ale mohla Etická komise rozjet až ve chvíli, kdy se Nezmar opět stane členem FAČR. A to se stalo až nyní, kdy přijal nabídku nového majitele Slovanu Liberec Ondřeje Kanii a stal se generálním ředitelem klubu.

Šestačtyřicetiletý bývalý kanonýr Slovanu se tak rozhodl prakticky dobrovolně vydat zpět do rukou Etické komise, která může znovu oficiálně projednat, jak se vše v roce 2019 odehrálo.

Nezmar od ukončení spolupráce ve Slavii působil v poradenské společnosti Deloitte, na základě několika odposlechů a nevybíravém slovníku ohledně afrických hráčů Slavie ale musel z této společnosti odejít. Jako poradce managementu prochází polským Bialsko-Biala a zastaví se i v hokejovém Liberci. Nyní je zpět ve struktuře českého fotbalu a rozjíždí se staronová debata.

Ovlivňoval Jan Nezmar zákulisní hry ve prospěch Slavie?

Z roku 2019 se objevují odposlechy, které tomu nahrávají. "Pro Vás pracovat je šílený," říká Roman Berbr do telefonu Janu Nezmarovi. Berbr měl po Nezmarovi, který tehdy jako sportovní ředitel působil právě ve Slavii, žádal o jeden milion. Jak již bylo řečeno, dle Luďka Mádla se mohlo jednat o jeden milion eur.

Stalo se tak poté, co Nezmar volá Berbrovi ohledně nominace rozhodčích pro duel se Sigmou Olomouc. Zápas má vést Petr Ardeleanu, který je považován na rozhodčího "proplzeňského". V Plzni se právě Ardeleanu v kavárně potkává s Berbrem a Nezmar se následně dozví, že práce je udělána a že na něj Ardy (Ardeleanu) následující den čeká. Nezmar poděkuje a duel s Olomoucí je poté odřízen zcela normálně.

A ačkoliv šéf Slavie Jaroslav Tvrdík jakékoliv spojení s tehdejšími "hlavouny" odmítá a hovoří o nezbytných profesních kontaktech ve služebních věcech, odposlech mezi Nezmarem a dalším obviněným, Romanem Rogozem, hovoří trochu jinak.

„Já doufám, že ty zprávy, co ke mně chodí, co dělá Západ (Viktoria Plzeň) jsou nesmysl, ale i tak to nebude prdel,“ píše Nezmar.

"Každej kecá nesmysly a hovno. Řeknu Pepovi (Jozef Chovanec), ať mu zavolá, pro jistotu," reaguje Rogoz.

Konverzace se týká blížícího se klání se Slovanem Liberec. Duel má vést Emanuel Marek a Nezmar si po něm stěžuje, že Slavii rozhodčí žádným způsobem nepomohl.

Nezmar: „My se trápili a potřebovali helfnout.“

Rogoz: „Já to tátovi (Roman Berbr) říkal a on, že to zařídí.“

Nezmar: „Áda (Adolf Šádek) taky maká.“

Rogoz: „Já to tátovi říkal, že musí víc tlačit. Cejtil jsem to tak.“

Zachycen je i rozhovor mezi Romanem Rogozem a Jiřím Bílkem, který po odchodu Nezmara převzal jeho funkci. Tehdy, konkrétně v prosinci roku 2019, debatují právě o možném konci bývalého kanonýra Opavy či Liberce na vrcholné pozici ve Slavii.

„Máš pravdu, bez něj by to byl konec SKS," píše Bílek.

A Rogoz kontruje: "Neměli by tátu, ani ostatní."

Jak ale uvádí i samotný Luděk Mádl, vše je na úrovni teorií. Neexistuje dosud žádný průkazný důkaz, který by tuto variantu potvrdil. Slavii každopádně může hrozit pořádný flastr. Ve hře je po rozhodnutí Etické komise finanční trest až do výše jednoho milionu korun nebo až patnáctibodový odpočet.

Ten by přitom následoval v rámci sezony, ve které bude vynesen ortel. Je tedy vysoce pravděpodobné, že by šlo o ročník 2024/25, ve kterém mimochodem bude český mistr přímo nasazen do základní skupiny Ligy mistrů.

Takový trest je ale vzhledem k absenci jasných a přímých důkazů dosud značně nereálný. Změnit by to ale mohl samotný Roman Berbr, tedy za předpokladu, že se "rozmluví". Zatím tak neučinil a u soudu vytrvale odmítá jakoukoliv vinu.

Pokud by byl ale usvědčen a následně mu státní zastupitelství slíbilo snížení trestu, mohl by být Berbrem přímým svědkem v kauze Slavie. Aktuálně ale rozhodně nelze na nic podobného spoléhat.

další zajímavé články